Szócikk

Kosár (0)

1 termék

oldalanként

Csökkenő irány beállítása

1 termék

oldalanként

Csökkenő irány beállítása

Whisky választékunk kialakításánál külön hangsúlyt fektettünk a sokrétűségre, így a legnagyobb italrajongók is tudnak találni kifejezetten érdekes whiskyket. A whisky nem véletlenül a világ egyik legnépszerűbb szeszesitala, egy-egy komolyabb lepárlóból származó tétel, egészen különleges ízélményt nyújt. Neve a gael nyelv uisce beatha szavából ered, melynek jelentése az élet vize. Alapanyagául általában árpa vagy rozsmaláta szolgál, de készülhet akár búzából illetve kukoricából is. A kész párlat ízét nagyban befolyásolja a maláta típusa. Korábban minden lepárló üzemnek saját malátázó részlege volt. Manapság ez a magas költségek miatt nem jellemző. Mégis elmondható, hogy egy-egy régiónak megvan a jellemző maláta típusa. Például Írországban általában tözegfüst nélkül zárt edényben szárítják a málátát, míg Skóciában legtöbbször nyitott edényben szárítják, ezért alakul ki Scotch-ok füstösebb telt aromája. A gabona minőségén kívül a felhasznált víz a legfontosabb minőségmeghatározó tényező. Ezért is különböznek jellegükben a skót whiskyk egymástól, hiszen a különböző régiókban eltérő a víz keménysége. Fontos minőségmeghatározó tényező az érlelési idő. A whiskynél a cognac-tól eltérően mindig pontos években adják meg a hordóban töltött érlelési időt. A 5-6 évnél fiatalabb párlatok esetében ezt pontosan nem adják meg. Ezen italok szinte kivétel nélkül tartalmaznak természetes szinezéket (karamell), hiszen a röbid érlelés miatt negyon halvány még a színük. 10 évesnél idősebb párlatok esetén erre nincs szükség, hiszen a hordókból megfelelő mennyiségű színanyag oldódik ennyi idő alatt. A pihentetésre használt hordók anyaga általában valamilyen tölgyfa. Külön minőségi kategória egyes wiskyk úgynevezett keresztérlelése. Ekkor különböző borok, rumok, vagy bourbon whiskyk érlelésére korábban már használt hordókat alaklmaznak. Így az adott párlat mindig kap egy különleges ízvariációt. 

Európában alapvetően a következők szerint csoportosítják a whiskyket:

malt whisky: tiszta árpamalátából készült párlat, melyet tradiciónális többlépcsős kisüsti eljárással párolnak le. Ezen belül beszélhetünk single malt-ról, az az egy lepárlóhelyről származó whikyről pl: (Tomatin, Auchentoshan, Bushmills), illetve blended malt-ról, az az olyan házasított malátawhiskyről melynek összetevői különböző főzdékből származnak.

grain whisky: árpamalátából és legalább még egy különböző gabona malátázatlan őrölszeméből főzik. Ízére általában erős gabona íz mellett a selymesség jellemző.

blended whisky: az egyik legelterjetteb fajta, különböző főzdék párlatának házasítása pl: Ballantines, Johnnie Walker, Chivas Regal

Cask strenght: hordóerősségű whisky melyet, hígítatlanul palackoznak. Alkohtartalma általában meghaladja a 45%-ot. Csak kiválló minőségü párlatokat palacoznak így.

pure pot still: árpaszemek és nagyon jó minőségű árpamaláta keverékét párolják le, csak is kisüsti technológiával. Ez a változat kizárolag Írországban található meg.

Külön érdekesség a whisky helyesírása. Az USA-ban illetve Írország-ban azért terjedt el a whiskey kifejezés hogy megkülönböztessék terméküket a skótokétól. Már ennek már nincs nagy jelentősége, hisz például az amerkiai Makers Mark is whisky-nek írja magát, whikey helyett.

cognac, borok, likőrök, vermouthok, keserűk, ginek, rumok, aszúk, sörök, pezsgők, vodkák, proseccók, ouzok, ital webáruház, pálinkák, konyak, camparik, aperitif, whiskyk, brandy, tequilák, ital áruház, cocktailok, online italbolt, koktélok, mezcal vodkák, cognac, keserűk, koktélok, cocktailok, brandy, pálinkák, whiskyk, mezcal, rumok, aperitif, ital webáruház, proseccók, ouzok, likőrök, vermouthok, pezsgők, camparik, ginek, martinik, tequilák, konyak, sörök, ital áruház, borok, aszúk whiskyk, sörök, vodkák, aszúk, borok, pálinkák, keserűk, ouzok, brandy, online italbolt, martinik, konyak, cognac, rumok, pezsgők, ital áruház, ginek, cocktailok, vermouthok, tequilák, proseccók, camparik, mezcal, ital webáruház, koktélok, likőrök, aperitif